“Akü nedir?”, “Akü çeşitleri ve özellikleri nelerdir?”, “Sulu akü ile jel akü arasında ne gibi farklılıklar vardır?”, “Akü bakımı nasıl yapılır?”, “Akü takviye kablosu nasıl kullanılır?” ve “Akülerin ömrünü uzatmak için ne yapmalısınız?” gibi soruların cevaplarıyla aküler hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulacaksınız.
Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanmaya imkan veren cihazlara akü adı verilir. Piyasada “batarya”, “akümülatör“, “biriktireç” ve “akım toplar” isimleriyle de anılan akü, otomobilinizin kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluşturur.
Akünün görevleri şöyle sıralanabilir:
Akünün çalışma prensibi pillerle benzerdir. Akü, bir pozitif bir de negatif olmak üzere iki kutba sahiptir. Bu kutuplar da araçtaki klima, silecek, radyo ve motor ateşleme sistemine bağlıdır.
Bataryanın içerisinde hücre adı verilen altı bölüm yer alır ve her hücrede iki elektrot takımı ile 16 plaka yer alır. Plakalar da pozitif ve negatif plak olmak üzere ikiye ayrılır. Pozitif plakalar kurşun dioksit, negatif plakalar ise kurşun içerir. Kurşun dioksit ile kaplı pozitif plaka, elektronları içeri taşırken kurşundan oluşan negatif plaka ise elektronları serbest bırakır. Plakaların bir araya gelmesiyle de sıkıştırılmış ızgaralar meydana geliyor.
Plakalar %65’i sudan, %35’i sülfürik asitten oluşan karışım içinde yüzer. Bu sıvı ise aküde elektriği ileten elektrolit görevi görür. Plakaların sıvıyla etkileşimi sonucunda elektron adı verilen partiküller meydana gelir ve elektronların ızgara içindeki hareketleri ile aracın çalışması için gerekli enerji oluşur.
Aküler içeriklerine göre nikel-demir, nikel-kadminyum, kurşun-ast, gümüş-çinko gibi çeşitlere ayrılır. Otomobillerde en çok kullanılan akü çeşidi ise kurşun-asit aküdür.
Kurşun asit aküler de kendi içlerinde kuru akü ve sulu akü olmak üzere ikiye ayrılır. En çok kullanılan sulu akü çeşidi ise Starter ya da SLI olarak adlandırılan klasik akülerdir.
Günümüzde Start-Stop teknolojisini kullanan araçların yaygınlaşması ile birlikte klasik akülere kıyasla daha yüksek performans, dayanıklılık ve yüksek şarj kabulüne sahip Start-Stop aküler de sıklıkla tercih ediliyor.
adana akü ,adana aküfiyatları,24 saat hizmet vermekteyiz...
09.08.2021